Flamand sertésborda

 

 

Hozzávalók:

60 dkg sertéskaraj

12 dkg vaj

4 alma

őrölt bors

 

 

Elkészítés:

A kiveregetett hússzeleteket megsózzuk, és meghintjük őrölt borssal. Serpenyőben kevés vajat hevítünk, és megsütjük benne a húst. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat eltávolítjuk, majd a húshoz hasonlóan, kevés vajban megsütjük. Tepsibe tesszük a fél almákat, egy-egy hússzeletet teszünk rájuk, majd a másik fél almákat a tetejükre helyezzük. Forró sütőben 4-5 perc alatt jól átsütjük.

 

 

Húsos karfiol

 

 

Hozzávalók:

30 dkg darált sertéshús

80 dkg karfiol

40 dkg burgonya

8 dkg füstölt szalonna

1 zsemle

1 tojás

5 dkg vaj

0,5 dl tej

majoránna

kakukkfű

őrölt bors

 

 

Elkészítés:

A darált húst összekeverjük az apróra vágott szalonnával, a tejbe áztatott zsemlével, a tojással és a tejföl felével. Megsózzuk, és fűszerekkel ízesítjük. A karfiolt sós vízben megfőzzük, majd rózsáira szedjük. Kisebb tepsit kivajazunk, belerakjuk a karfiolt, és beborítjuk a hússal. A tetejére karikára vágott főtt burgonyát teszünk. Tejföllel leöntjük, és 25-30 percig sütjük

 

 

Kalocsai sertésborda

 

 

Hozzávalók:

60 dkg sertésborda

10-10 császárszalonna és füstölt nyelv

8 dkg gyulai kolbász

2 fej hagyma

40 dkg zöldpaprika

25 dkg paradicsom

3 dkg liszt

2-3 evőkanál olaj

pirospaprika

 

 

Elkészítés:

A hússzeleteket kissé kiverjük, megsózzuk, lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban megsütjük. A szalonna zsírját kiolvasszuk, majd megpirítjuk benne a szeletekre vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, és tartalmas lecsót készítünk. Belekevejük a főtt, kockára vágott füstölt nyelvet, és a felkarikázott kolbászt. Tálaláskor a bordákra halmozzuk a lecsót, és sós burgonyát adunk mellé.

 

 

Makói Cserha pecsenye

 

 

Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb

12 dkg angolszalonna

10-10 dkg gyulai kolbász

gomba és paradicsom

15 dkg zöldpaprika

1 csokor újhagyma

3-4 evőkanál olaj

őrölt bors

 

 

Elkészítés:

A hússzeleteket jól kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk. A szalonnát csíkokra, a kolbászt karikára vágjuk, és a vékonyra vágott gombával együtt a hússzeletekre halmozzuk. A húsokat félbehajtjuk, fogvájóval összetűzzük, és kevés olajban mindkét oldalukat megsütjük. A sütésből visszamaradt olajban a karikára vágott újhagymát, valamint a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Ebbe a raguba visszatesszük a húsokat, és még 4-5 percig pároljuk. Kapros, tejfölös uborkasalátával kínáljuk.

 

 

Szatmári burgonya

 

 

Hozzávalók:

40 dkg darált sertéshús

80 dkg burgonya

12-12 dkg zöldpaprika és paradicsom

8 dkg füstölt szalonna

3 főtt tojás

2 dl tejföl

1 fej vöröshagyma

2-3 evőkanál olaj

pirospaprika

őrölt bors

 

 

Elkészítés:

A finomra vágott hagymát az olajban aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal ízesítjük, és lepirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majd kevés vizet aláöntve a hús puhára pároljuk. A szalonnát kis kockára vágjuk, kisütjük, és összekeverjük a főtt, felkarikázott burgonyával. Kiolajozott tepsi aljára egy sor burgonyát teszünk, a darált húst egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tetejére rakjuk a tojás-, paprika- és paradicsomkarikákat. Enyhén sózott tejföllel leöntjük, és sütőben megsütjük.